Sis Çerçevesi

Sis Çerçevesi
Göster:
Sırala:

FIAT LINEA 2012 > SD 2012 > SİS ÇERÇEVESİ 2 PRÇ. P.ÇELİK

Ürün ÖzellikleriKrom ürünler, uygulanacak araca özel ölçüler esas alınarak hazırlanan kalıplar ile ü..

OPEL ASTRA K HB 5D 2015 > SİS ÇERÇEVESİ 2 PRÇ. P.ÇELİK

Ürün ÖzellikleriKrom ürünler, uygulanacak araca özel ölçüler esas alınarak hazırlanan kalıplar ile ü..

Araba Sis Çerçevesi

Sisli, yağışlı ve görüşün zayıf olduğu hava koşullarında Sis Farı Çerçevesi, sis lambasını veya sis lambasını çevreleyen ve araç sürücüsünün yol yüzeyini, şerit çizgilerini ve işaretleri daha kolay görmesini sağlayan plastik kasa parçasıdır. Sis farlarının daha güzel görünmesini sağlayan şey sis farı çerçevesi öğeleridir. Tamponun hemen altında yer alan sis farlarının çevresine yerleştirilen bu eşyalar sayesinde sis farları daha şık bir görünüm kazanıyor. Krom metal sis farı çerçeveleri genellikle en popüler olanlarıdır.

Sis farı çerçevesi için paslanmaz çelik gereklidir. Bu çerçeve arabanın dışında olacağı için su, yağmur, nem gibi hava olaylarına maruz kalacaktır. Bu da paslanmaz olmayan ürünlerde kısa sürede bozulma ve korozyona neden olacaktır. Paslanmaz çelik açısından en popüler olan krom ürünlerdir. Paslanmaz çeliğin dışında bir diğer konu da çerçevenin takılmasının basit olması ve güçlü bir yapıştırıcıya sahip olmasıdır. Aracın dışına yapıştırılan çerçevelerde zayıf yapıştırıcılar kullanılırsa düşebilirler.

 

Sis Farı Çerçevesi Nasıl Takılır?

Sis farı çerçevesini kendileri monte etmek isteyen araç sahipleri aşağıdaki talimatları takip edebilir. Sis farı çerçevesinin monte edileceği yüzey, montaj işlemine başlamadan önce dikkatlice temizlenmelidir.

 Temizleme işleminin ardından yapışkan bantlar çıkarılmadan önce birden fazla deneme yapılmalıdır. Çift taraflı yapışkan bant dikkatli bir şekilde çıkarılmalı ve tam olarak nereye ve nasıl yapıştırılacağı belirlendikten sonra çerçeveye yapıştırılmalıdır. Yapıştırma işleminin sağlıklı olması için ortam sıcaklığının en az 25 derece olmasına özen gösterilmelidir.

 Görüşün zayıf olduğu sisli, yağışlı havalarda yol yüzeyini, şerit çizgilerini ve işaretleri daha net görmenizi sağlar. Kısa veya uzun huzmeli farların yağmur veya siste yoğuşma nedeniyle oluşturduğu yoğun yansımalar nedeniyle verimli aydınlatma sağlanamamaktadır. Islak bir yol yüzeyi ışığın %85'ini emdiği için, araçtaki sis lambası, yüzey aydınlatmasının etkisini iyileştirmek için yere daha yakın monte edilmiştir.

 Sis farları sadece kesinlikle gerekli olduğunda kullanılmalıdır. Bu farları sisli, yağışlı havalarda kullanmak sadece küçük bir mesafeyi aydınlattığı için üstün bir aydınlatma sağlamaz. Yüksekliği ayarlanmamış ön sis farları karşıdan gelen araçlara rahatsızlık verebilirken, arkadaki araçlar gereksiz yere yanan arka sis farlarından rahatsızlık duyabilir.

 Yere çok yakın ışık yayan bu farlardan gelen ışık, zemindeki su birikintilerinden yansıyarak karşıdan gelen araçların dikkatinin dağılmasına neden olur. Sis lambasının ışık düzeni normal durumlar için tasarlanmamıştır ve kötüye kullanılması diğer sürücülerin dikkatinin dağılmasına neden olabilir.

 

Sis Farları Ne Tür Yol Koşullarında Kullanılır?

Sis farlarına gelince, adından da anlaşılacağı gibi, sisli ve ıslak koşullarda şeritlerin ve trafik işaretlerinin görünürlüğünü artırırlar. Sis farlarının özelliklerine girmeden önce, bunların kullanılmasına neden olan sis olayını anlamak önemlidir. Yerle temas halindeki havadaki su buharının yoğunlaşması veya kristalleşmesi, büyük su kütlelerinin yakınında en yaygın olan sis oluşumuna neden olur. Mikroskobik su damlacıklarından veya buz kristallerinden oluşan sis bulutları, sürücülerin görüşünü engeller ve kazaları çeker.

 

Sis farı çerçevesi söz konusu olduğunda, bazı sürücüler en küçük sis izinin bile onları yakmak için yeterli olduğuna inanırlar. Ancak bu bilgi yeterli olmaktan uzaktır. Sis farları, yoğun sis, buzlu koşullar ve yol görüşünün ciddi şekilde sınırlı olduğu şiddetli yağmurda kullanım için tasarlanmıştır. Yolun görünümünü iyileştirmekten çok dikkatleri üzerinize çeker.

 Görüş mesafesi 100 metrenin altına düştüğünde kullanılması gereken sis farlarıyla ilgili unutulmaması gereken birkaç şey daha var: Hemen hemen tüm araçlar fabrikada takılan sarı sis farlarıyla donatılmıştır. Sarının dalga boyu daha uzun olduğu için sis bulutlarını parçalama özelliğine sahiptir. Sis farlarınıza led veya xenon ampul takmak istiyorsanız sürüş güvenliğinizi tehlikeye atacağınızı bilmelisiniz. Ayrıca müfettişlerin sis farlarında xenon ampul kullanımını büyük bir kusur olarak gördüklerini belirtmekte fayda var.

Sis Farları Gerekli Değilse Neden Yakılmalıdır?

Sisli, karlı veya yoğun yağışlı havalarda sis farlarını kullanan sürücüler, Karayolları Trafik Kanunu kapsamında cezalandırılır. Bunun temel nedeni, açık havada kullanılan sis farlarının gelen araçların görüşünü olumsuz etkilemesidir.

Far teknolojisindeki önemli gelişmeler sayesinde ön sis farları artık gerekli bir ekipman değildir. Yine de fabrikada takılan arka sis farlarının her araçta kullanılması zorunludur. Arka sis farlarının kullanımı dikkatli yapılmalıdır. Çünkü açık havada yanan arka sis lambası, fren lambasını kapatarak arkanızdaki sürücülerin görmesini engeller. Arka sis lambaları, ön sis lambaları gibi, kesinlikle gerekli olmadıkça kullanılmamalıdır.

Sis Farları Nasıl Açılır?

Sis farını nasıl kullanacağınızı öğrenmenin zamanı geldi, artık onunla ilgili tüm ayrıntılarda ustalaştınız. Düzinelerce düğme arasında sis lambasını bulmak zor olabilir, ancak bu oldukça basit bir işlemdir. Örneğin, Florance sis farı çerçevesi anahtarı araca bağlı olarak çeşitli yerlerde bulunabilir. Normalde direksiyon simidinin solundaki kolda bulunur. Bazı otomobillerde sis lambası düğmesi de aynı şekilde düğme şeklindedir. Farı açmak için üç eğik çizgi ve onu kesen dikey bir çizginin olduğu kolun bölümünü değiştirin. İlk açtığınızda ön sis lambası, ikinci açtığınızda arka sis lambası yanar. Ön sis lambası açılmadıkça arka sis lambası yanmaz. Gösterge panelinden hangi sis farlarının açık olduğunu görebilirsiniz. Son olarak, sis farları yalnızca park veya kısa farlar açıksa etkinleştirilebilir. Mesela, Clio 2 sis farı çerçevesi modellerinde, kısa fardan uzun huzmeye geçtiğinizde sis farları sönecektir, bu da bilmenizde fayda var.